Linia do produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych nie może obejść się bez profesjonalnego urządzenia do smarowania form wypiekowych. Odpowiednio natłuszczone blachy i formy wysokiej jakości środkiem to gwarancja, że wypiek nie będzie przywierał do ich powierzchni oraz nie ulegnie uszkodzeniu podczas wyjmowania. Oprócz tego takie zabezpieczenie wszystkich blach, foremek i innych akcesoriów piekarniczych sprawia, że o wiele łatwiej jest je utrzymać w czystości i wolniej ulegają zniszczeniu. Przy natłuszczaniu całej serii foremek i blach liczy się przede wszystkim wydajność i wygoda. Najlepszym rozwiązaniem jest w takim wypadku uruchomienie w zakładzie piekarniczym lub cukierniczym linii do smarowania form wypiekowych olejem lub emulsją olejową.
Tego typu maszyny cukiernicze pozwalają szybko i precyzyjnie pokryć środkiem natłuszczającym każdy centymetr formy przed włożeniem do niej ciasta. Jest to doskonały wybór do zakładów piekarniczych i cukierniczych, które są przeznaczone do produkcji masowej. Jednak dobrze sprawdzają się również w mniejszych zakładach, ponieważ są ogromnym uproszczeniem i przyspieszeniem pracy. Większość linii do smarowania form jest łatwych w eksploatacji, a taśma produkcyjna umożliwia płynną regulację. Pozwala to zmieniać wydajność linii, która może wynosić nawet 500 zespołów form w ciągu godziny.
Funkcje maszyn do smarowania form wypiekowych
Maszyna do smarowania form wypiekowych substancją oleistą to niezbędne wyposażenie każdej linii do produkcji wyrobów piekarniczych. Podstawowe funkcje i właściwości tego typu urządzeń to:
- łatwość eksploatacji,
- możliwość połączenia z innymi urządzeniami piekarniczymi, jak na przykład maszyna do dozowania ciasta,
- ekonomiczne dozowanie oleju, niemożliwe do osiągnięcia przy smarowaniu ręcznym,
- pokrycie blachy bardzo cienką warstwą,
- brak zapylenia,
- możliwość demontażu urządzenia i łatwego umycia poszczególnych komponentów.
Oleje do natłuszczania blach piekarniczych
Linia do smarowania form wypiekowych to nie tylko urządzenia, ale również dodatkowe akcesoria oraz surowce. Pieczenie w profesjonalnych lokalach gastronomicznych o dużej przepustowości wymaga przygotowania form i blach. Dzięki odpowiednim narzędziom nie tylko usprawni się produkcję, ale również zachowa akcesoria piekarnicze w dobrej kondycji. Wysokiej jakości oleje do natłuszczania blach piekarniczych pozwalają łatwo oddzielić wypiek od powierzchni formy, a także utrzymać sprzęt w czystości i doskonałym stanie na dłużej. Każdy zakład piekarniczy i cukierniczy powinien zaopatrzyć się w wysokiej jakości oleje, które pozbawione są konserwantów i dopuszczone zostały do kontaktu z żywnością. Nie powinny również wpływać na walory smakowe wypieków oraz muszą być w pełni bezpieczne.