Blog

pieczenie drożdżówek

Produkcja cukiernicza to wszelkiego rodzaju drożdżówki, słodkie bułki, pączki, ciasteczka czy ciasta. Większość z tych produktów przed wypiekiem musi zostać poddana procesom rozrostu w komorze garowniczej. Sercem komory jest garomat, który napędza całą tę machinę i umożliwia wytworzenie pary. Jakie jest jego znaczenie w produkcji cukierniczej? O jego budowie i zastosowaniu opowiadamy w poniższym artykule.

Wymiennik kominowy

Koszty energii stale rosną, dlatego we wszystkich branżach poszukuje się ekologicznych rozwiązań i możliwości redukcji kosztów. Inwestycja w urządzenia pozwalające wtórnie wykorzystać źródło energii jest opłacalna. Oprócz realnych korzyści finansowych i zaoszczędzenia sporej części wydatków na prąd zakład przemysłowy wykorzystujący ekologiczne rozwiązania zyskuje w oczach klientów i spełnia unijne wymagania. Ekologiczną alternatywą do wtórnego wykorzystania energii oraz zredukowania ilości niezbędnej do napędzania urządzeń w zakładzie piekarniczym jest system odzysku ciepła z pieca piekarniczego.

formy na ciastka

Linia do produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych nie może obejść się bez profesjonalnego urządzenia do smarowania form wypiekowych. Odpowiednio natłuszczone blachy i formy wysokiej jakości środkiem to gwarancja, że wypiek nie będzie przywierał do ich powierzchni oraz nie ulegnie uszkodzeniu podczas wyjmowania. Oprócz tego takie zabezpieczenie wszystkich blach, foremek i innych akcesoriów piekarniczych sprawia, że o wiele łatwiej jest je utrzymać w czystości i wolniej ulegają zniszczeniu. Przy natłuszczaniu całej serii foremek i blach liczy się przede wszystkim wydajność i wygoda. Najlepszym rozwiązaniem jest w takim wypadku uruchomienie w zakładzie piekarniczym lub cukierniczym linii do smarowania form wypiekowych olejem lub emulsją olejową.

ciastka

Z całą pewnością słyszałeś już wcześniej o pomadzie cukierniczej. Służy ona do końcowego pokrywania różnego rodzaju wypieków, aby nadać im piękny kolor, glazurę, smaczną polewę i nie tylko. Pomada jest jedną z najczęściej stosowanej dekoracji pączków, a także produktów ciastkarskich, ciast i pieczywa cukierniczego. To właśnie dzięki niej pączki i ciastka wyglądają tak pysznie i zachęcają klientów do zakupu. Zakłady piekarnicze i cukiernicze mają ogromny wybór urządzeń gastronomicznych, które usprawniają i ułatwiają pracę oraz odciążają pracowników.

komora garownicza

Garownia, czyli komora garownicza, to niezwykle istotne wyposażenie zakładu piekarniczego i cukierniczego. Jego głównym zadaniem jest wspomaganie rozrostu ciasta. To w zasadzie najważniejszy etap produkcji wszystkich wypieków – począwszy od bułek, drożdżówek, chleby, kończąc na słodkich ciastach czy pączkach.

piekarnia

Wymagania higieniczne dla zakładów produkujących żywność regulowane są między innymi przez Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Podstawą działania takich przedsiębiorstw jest mycie i dezynfekcja rąk pracowników, ale także maszyn, pomieszczeń produkcyjnych, urządzeń i narzędzi. W zakładach piekarniczych i cukierniczych ogromny nacisk kładzie się na kosze piekarnicze.

piec piekarniczy

Stale rosnące koszty energii elektrycznej i paliw warunkują nowe rozwiązania, pozwalające generować w wielu przedsiębiorstwach oszczędności. Inwestycja w urządzenia pozwalające zmniejszyć zużycie prądu oraz wtórnie wykorzystujące źródła energii obniża koszty produkcji i zwiększa zyski firmy. Czy wiesz, że nowoczesne urządzenia do odzysku energii pozwalają podnieść wydajność energetyczną pieców? Jednocześnie służą ekologicznemu podgrzewaniu wody użytkowej i wspomaganiu centralnego ogrzewania.

Dezynfekcja pojazdów

Dezynfekcja pojazdów kołowych to wymóg w wielu branżach. Trudno jest sobie wyobrazić wykonywanie przewozu zwierząt, pasz czy produktów spożywczych w zaniedbanych samochodach ciężarowych, które nie przeszły wcześniej dokładnej dezynfekcji.

dezynfekcja pomieszczeń

Zamgławianie to metoda dezynfekcji zamkniętych pomieszczeń i wnętrz pojazdów poprzez uwolnienie środka dezynfekującego z silnym strumieniem powietrza. Mgła szybko rozprzestrzenia się po całym wnętrzu i dociera do każdej, nawet najmniejszej szczeliny.

Bramy do dezynfekcji

Bramy i maty dezynfekcyjne najczęściej stosowane są w rolnictwie. Służą one do dokładnej dezynfekcji całych pojazdów, bądź tylko ich kół w celu uniknięcia przenoszenia wirusów (zwłaszcza zabójczego dla świń afrykańskiego pomoru świń). W jakich jeszcze sytuacjach stosuje się bramy do dezynfekcji? Odpowiadamy!