Blog

piekarnia

Zanim chleb trafi na sklepowe półki, a później na domowy stół, piekarz musi się przy nim sporo napracować! Produkcja chleba to szereg różnego rodzaju procesów, a jednym z nich jest zraszanie pieczywa przed wypiekiem. Można zrobić to w komorze garowniczej lub opryskać kęsy ciasta bezpośrednio wodą. Dlaczego się to robi? W artykule wyjaśniamy, jak zraszanie pieczywa wpływa na proces pieczenia.

piekarnia

Odzysk ciepła do niedawna kojarzony był przede wszystkim z rekuperacją i klimatyzacją. Jednak wraz z rozwojem techniki i stałym poszukiwaniem coraz nowocześniejszych rozwiązań ekologicznych zaczęto stosować systemy odzysku ciepła również w innych branżach, między innymi piekarniczej. W dobie rosnących cen energii elektrycznej i paliw możliwość ograniczenia wydatków wymusza znalezienie bardziej ekologicznych możliwości. Dzięki zastosowaniu w swoim zakładzie przemysłowym urządzeń do odzysku ciepła można podnieść wydajność energetyczną maszyn przy jednoczesnym ograniczeniu kosztów. Co to oznacza? Energia, która do niedawna uznawana była za bezpowrotnie utraconą… może zostać odzyskana i przekształcona na przykład do napędzenia pracy innego urządzenia lub ogrzania wody użytkowej.

pieczenie drożdżówek

Produkcja cukiernicza to wszelkiego rodzaju drożdżówki, słodkie bułki, pączki, ciasteczka czy ciasta. Większość z tych produktów przed wypiekiem musi zostać poddana procesom rozrostu w komorze garowniczej. Sercem komory jest garomat, który napędza całą tę machinę i umożliwia wytworzenie pary. Jakie jest jego znaczenie w produkcji cukierniczej? O jego budowie i zastosowaniu opowiadamy w poniższym artykule.

Wymiennik kominowy

Koszty energii stale rosną, dlatego we wszystkich branżach poszukuje się ekologicznych rozwiązań i możliwości redukcji kosztów. Inwestycja w urządzenia pozwalające wtórnie wykorzystać źródło energii jest opłacalna. Oprócz realnych korzyści finansowych i zaoszczędzenia sporej części wydatków na prąd zakład przemysłowy wykorzystujący ekologiczne rozwiązania zyskuje w oczach klientów i spełnia unijne wymagania. Ekologiczną alternatywą do wtórnego wykorzystania energii oraz zredukowania ilości niezbędnej do napędzania urządzeń w zakładzie piekarniczym jest system odzysku ciepła z pieca piekarniczego.

formy na ciastka

Linia do produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych nie może obejść się bez profesjonalnego urządzenia do smarowania form wypiekowych. Odpowiednio natłuszczone blachy i formy wysokiej jakości środkiem to gwarancja, że wypiek nie będzie przywierał do ich powierzchni oraz nie ulegnie uszkodzeniu podczas wyjmowania. Oprócz tego takie zabezpieczenie wszystkich blach, foremek i innych akcesoriów piekarniczych sprawia, że o wiele łatwiej jest je utrzymać w czystości i wolniej ulegają zniszczeniu. Przy natłuszczaniu całej serii foremek i blach liczy się przede wszystkim wydajność i wygoda. Najlepszym rozwiązaniem jest w takim wypadku uruchomienie w zakładzie piekarniczym lub cukierniczym linii do smarowania form wypiekowych olejem lub emulsją olejową.

ciastka

Z całą pewnością słyszałeś już wcześniej o pomadzie cukierniczej. Służy ona do końcowego pokrywania różnego rodzaju wypieków, aby nadać im piękny kolor, glazurę, smaczną polewę i nie tylko. Pomada jest jedną z najczęściej stosowanej dekoracji pączków, a także produktów ciastkarskich, ciast i pieczywa cukierniczego. To właśnie dzięki niej pączki i ciastka wyglądają tak pysznie i zachęcają klientów do zakupu. Zakłady piekarnicze i cukiernicze mają ogromny wybór urządzeń gastronomicznych, które usprawniają i ułatwiają pracę oraz odciążają pracowników.

komora garownicza

Garownia, czyli komora garownicza, to niezwykle istotne wyposażenie zakładu piekarniczego i cukierniczego. Jego głównym zadaniem jest wspomaganie rozrostu ciasta. To w zasadzie najważniejszy etap produkcji wszystkich wypieków – począwszy od bułek, drożdżówek, chleby, kończąc na słodkich ciastach czy pączkach.

piekarnia

Wymagania higieniczne dla zakładów produkujących żywność regulowane są między innymi przez Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Podstawą działania takich przedsiębiorstw jest mycie i dezynfekcja rąk pracowników, ale także maszyn, pomieszczeń produkcyjnych, urządzeń i narzędzi. W zakładach piekarniczych i cukierniczych ogromny nacisk kładzie się na kosze piekarnicze.

piec piekarniczy

Stale rosnące koszty energii elektrycznej i paliw warunkują nowe rozwiązania, pozwalające generować w wielu przedsiębiorstwach oszczędności. Inwestycja w urządzenia pozwalające zmniejszyć zużycie prądu oraz wtórnie wykorzystujące źródła energii obniża koszty produkcji i zwiększa zyski firmy. Czy wiesz, że nowoczesne urządzenia do odzysku energii pozwalają podnieść wydajność energetyczną pieców? Jednocześnie służą ekologicznemu podgrzewaniu wody użytkowej i wspomaganiu centralnego ogrzewania.

Dezynfekcja pojazdów

Dezynfekcja pojazdów kołowych to wymóg w wielu branżach. Trudno jest sobie wyobrazić wykonywanie przewozu zwierząt, pasz czy produktów spożywczych w zaniedbanych samochodach ciężarowych, które nie przeszły wcześniej dokładnej dezynfekcji.