Produkcja cukiernicza to wszelkiego rodzaju drożdżówki, słodkie bułki, pączki, ciasteczka czy ciasta. Większość z tych produktów przed wypiekiem musi zostać poddana procesom rozrostu w komorze garowniczej. Sercem komory jest garomat, który napędza całą tę machinę i umożliwia wytworzenie pary. Jakie jest jego znaczenie w produkcji cukierniczej? O jego budowie i zastosowaniu opowiadamy w poniższym artykule.
Czym jest garomat?
Garomat to urządzenie znajdujące się w komorze garowniczej, którego głównym zadaniem jest wytworzenie pary w komorze rozrostu ciasta. Dzięki niemu kęsy nabierają pożądaną objętość, a po wypieku pięknie się prezentują, są chrupiące i smaczne. Umożliwia ustawienie stałych parametrów temperatury i wilgotności, które niezbędne są do przeprowadzenia prawidłowych procesów we wnętrzu. Trudno wyobrazić sobie jakikolwiek większy zakład piekarniczy bez komory garowniczej z dobrej jakości garomatem. Na rynku dostępne są różne rodzaje wytwornic pary do garowni, z czego najpopularniejsza jest tradycyjna wersja elektryczna zasilana energią elektryczną. Drugim wyborem jest ekologiczna wersja garomatu, która wykorzystuje ciepło z odzysku. Pozwala to zmniejszyć zużycie energii elektrycznej i obniżyć koszt prądu.
Dlaczego garomat jest tak bardzo ważny? Warunki do prawidłowego rozrostu ciasta muszą być sprecyzowane. Przede wszystkim ważna jest odpowiednia wilgotność i temperatura. Zachowanie tych parametrów na odpowiednim poziomie jest bardzo trudne. Oprócz tego miejsce do rozrostu ciasta powinno być przygotowane tylko w tym celu. Oczywiście mowa tutaj o specjalistycznych urządzeniach, takich jak szafy czy komory garownicze. Bez nich poprawny rozrost ciasta byłby niemożliwy. Jednak aby do tego wszystkiego doszło, komora garownicza musi zostać wyposażona w garomat. Bez wygenerowania przez niego pary wodnej rozrost ciasta nie będzie możliwy. Dlatego znaczenie garomatów w produkcji cukierniczej jest tak istotne.
Komora do rozrostu ciasta z ekogaromatem
Komora garownicza to niezastąpione urządzenie w każdej piekarni oraz cukierni. Jej podstawowym zadaniem jest umożliwienie rozrostuciasta przed wypiekiem. Przechowuje się w niej uformowane kęsy ciasta przygotowane do wypieku w piecach piekarniczych. Wyroby cukiernicze dzięki poddaniu ich procesom rozrostu w komorze garowniczej po wypieku mają równomierny miękisz i chrupiącą skórkę. Wpływa to na wysoką jakość produktu i zadowolenie klienta. Urządzenia te bez wątpienia znacznie ułatwiają i przyśpieszają pracę w każdym zakładzie piekarniczym.
Komora garownicza ma za zadanie utrzymać stałe, zadane parametry temperatury i określoną wilgotność podczas procesów rozrostu ciasta. Możliwe to jest dzięki specyficznej budowie komory z warstwowych paneli ze stali nierdzewnej, które zapewniają odpowiednią izolację cieplną. Najczęściej stanowi odrębne pomieszczenie, do którego kęsy ciasta wjeżdżają na specjalnych stelażach lub wózkach, lub przypomina szafę chłodniczą. Najważniejszym elementem komory garowniczej jest garomat, czyli wytwornica pary. W standardowych rozwiązaniach komora ogrzewana jest grzałkami elektrycznymi, co pozwala utrzymać temperaturę i wilgotność wewnątrz na zadanym poziomie. Innowacyjnym produktem natomiast jest ekogaromat.
Obniżenie kosztów pracy garowni
Komora garownicza pochłania ogromną ilość energii elektrycznej. Czy istnieje sposób, który umożliwia obniżenie kosztów jej pracy? Firma Eurotechnika – producent maszyn piekarniczych zaprojektowała innowacyjny ekogaromat, który to umożliwia. Urządzenie uzyskało pierwsze miejsce na produkt roku podczas targów SweetTargi. Co mówią o nim twórcy?
Tradycyjny garomat do komory garowniczej jest energochłonny i drogi w utrzymaniu oraz zakupie. Ogrzewa on komorę za pomocą elektrycznych grzałek, które do pracy potrzebują dużo prądu. Produkowany przez nas ekologiczny garomat to nowoczesny produkt, który do pracy wykorzystuje ciepło z odzysku. Chociaż kiedyś odzysk ciepła kojarzony był głównie z klimatyzacją, wentylacją i odnawialnymi źródłami energii, obecnie technologia ta znajduje się w wielu urządzeniach, w tym również gastronomicznych. Utrzymanie zadanej temperatury w komorze w ten sposób jest wydajniejsze i tańsze. Wilgotność natomiast regulują dysze zraszające w komorze. Dzięki temu urządzenie nie wykazuje negatywnego wpływu na środowisko.
Garowanie kęsów ciasta ma ogromne znaczenie przed rozpoczęciem wypieku. Jest to niezwykle ważne, ponieważ wyroby cukiernicze potrzebują określonej temperatury i wilgotności, a także względnie niewielkiego ruchu powietrza do rozrostu. Komora garownicza umożliwia równomierny rozrost ciasta oraz wysoką jakość wyrobu końcowego. Dzięki niej kęsy po wypieku uzyskują doskonały miękisz i chrupiącą skórkę. Jednak komora nie mogłaby funkcjonować bez garomatu. Dlatego ma on tak ogromne znaczenie dla współczesnej produkcji cukierniczej.